Vloek of zegen? Het IK-dilemma

‘Als kracht wint van twijfel dan volgen we het juiste spoor’. Een prachtige zin uit het nummer ‘De keuzes die je maakt’ van Van Dik Hout. En zo simpel is het. Maar juist die innerlijke kracht die is soms moeilijk te vinden. Bijna dagelijks kom ik mensen tegen met dezelfde soort vraagstukken of frustraties. Op nummer 1 staat vaak relatieproblemen, gevolgd door onvrede op het werk, lastige familiesituaties of problemen in communicatie. ‘Ik voel me niet begrepen’ is een uitspraak die vaak voorkomt. Herken je dat?
‘Is dit het nou?’
Dat is dé vraag die we onszelf stellen op relationeel en professioneel gebied. Ga ik nog een nieuwe carrière starten? Het wel-of-geen-kinderen-vraagstuk komt langs. We vragen ons af of we eigenlijk nog wel gelukkig zijn en wat het leven ons verder nog te bieden heeft. Vaak worden we geconfronteerd met de dromen en idealen die niet verwezenlijkt zijn. En hoe makkelijk is het om die ‘schuld’ bij de ander neer te leggen. Maar daar kan de ander niks aan doen, dat ligt geheel, ja echt volledig bij jezelf. Want jij maakt immers je eigen keuzes. Grote en kleine keuzes. De ene keuze pittiger dan de andere. De ene keuze ‘vreet’ ook meer aan je dan de andere.

Het IK-dilemma
Tegenwoordig zijn er mooie namen voor deze dillemma’s: Dertigers- veertigers- of vijftigersdilemma, what’s in a name….Vanaf nu geef ik het de naam het IK-dilemma. Het gaat immers om jou en daarbij is leeftijd niet bepalend. Eigenlijk is het IK-dilemma niet alleen een lastige tijd met veel vraagstukken. Wanneer je er zonder oordelen naar kunt kijken, dan is het ook een gift die je aanzet om op zoek te gaan naar wie je nu echt bent. Het IK-dilemma is in mijn ogen niets anders dan een fase in je leven waarin je de balans opmaakt. De een treft dit al op jonge leeftijd, de ander later, maar zeker is dat het moment in je leven komt. Soms blijft het zelfs een proces in ontwikkeling.

Externe autoriteiten
Het beantwoorden van levensvragen en het maken van keuzes in een complexe meerkeuzemaatschappij is een lastige opgave. Maar wat betekent kiezen eigenlijk? Kiezen is verbonden aan je morele oriëntatie. Mensen kiezen in wezen voortdurend tussen goed en kwaad. Door ergens voor te kiezen, druk je je voorkeuren, wensen of ideeën omtrent ‘het goede’ uit. Een tijd lang hebben we deze keuzen niet zelf gemaakt maar namen externe autoriteiten, zoals de kerk, buren of familie deze functie over. Wat goed, belangrijk of waardevol was, bepaalden mensen niet zelf maar werd min of meer van buitenaf opgelegd.

Contact met onszelf
Onder andere de toenemende individualisering, de ontkerkelijking en de oprukkende meerkeuzemaatschappij zijn van invloed op onze keuzestress. Door alle keuzemogelijkheden die we tegenwoordig hebben volstaan rationele keuzestrategieën niet meer waardoor we meer een beroep moeten doen op ons gevoel. We raken verward. Hoe meer er te kiezen valt, des te minder bevredigend het resultaat is. Te veel keuzes kunnen ook nog eens een verlammende werking hebben.  En zo raken we steeds verder vervreemd van ons eigen gevoel, van ons eigen ik. We verliezen het contact met de belangrijkste persoon in ons leven: het contact met onszelf.  

Keuzes maken
Het maken van keuzes wordt dan iets heel groots en het risico bestaat dat we ze helemaal niet maken. Vaak uit angst voor de gevolgen of de reacties uit de omgeving. We blijven dan hangen in twijfel. Met als gevolg dat we ons nog gefrustreerder, ongelukkiger en onbegrepen gaan voelen. Het begin van een burn-out ligt hier op de loer en het IK-dilemma groeit. Je verwijdert steeds meer van je eigen ‘spoor’. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Hoewel soms lastig, maar weet wel: foute keuzes bestaan niet. Zolang je ze met je hart maakt, zijn het de goede keuzes. En vergeet de belangrijkste niet: het bewust niet kiezen is ook een keuze die rust kan geven. Immers, ook dan wint kracht van twijfel!

———————————————————————————————————————

Duik ook in je Ik-dilemma en ontdek waar je kracht ligt. Vind je dit spannend of moeilijk om alleen te doen? Maak eens vrijblijvend een afspraak om eens kennis te maken met mijn werkwijze.

Leer en ontdek je liever samen met anderen? Dan is de workshop Lekker in Balans wellicht iets voor jou. In 2 avonden krijg je praktische handvatten en heldere inzichten in je innerlijke kracht, je stressfactoren en energiebalans.

Meer informatie over de workshop Lekker in Balans:
flyer workshop lifestyle-lekker in balans.pdf

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *