Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg….

IJzel… 

Signpost with two directions with the text "same" and "change".

De eerste week van het nieuwe jaar zit er alweer op. Een verrassende week, want de ijzel heeft voor velen gezorgd voor een hele andere week dan verwacht. Heel wat plannen zijn gewijzigd. Thuis werken of misschien helemaal niet werken. Kinderen die ineens thuis zijn van school. Afspraken die niet doorgaan. Openbaar vervoer dat niet rijdt. Hoe was deze week voor jou? En hoe ga jij om met deze veranderingen? Is het gemakkelijk voor je om mee te bewegen of zorgen ze voor stress?

Plannen in de ijskast
Heb jij deze week plannen noodgedwongen in de ijskast moeten zetten? Dat is gemakkelijk denk je wellicht, want dan kunnen ze er ook zo weer uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om de plannen nog even wat langer in de ijskast te laten staan. Soms komt er namelijk uit onverwachte hoek ineens iets anders op je pad. Misschien is dit wel zo’n moment. Want veranderingen zijn aan de orde van de dag. Ze komen soms voort uit eigen behoefte, maar kunnen ook worden ingegeven door zaken van buitenaf. Soms wordt je ertoe gedwongen, bijvoorbeeld door reorganisatie, burn-out, scheiding of ander verlies. Op zo’n moment word je even stil gezet. Om vervolgens in een andere beweging verder te gaan.

Code rood
Even terug naar de ijzel. Code rood! Maar liefst drie dagen lang was het in Friesland code rood. Hoe flexibel ben jij op zo’n moment? Ga je makkelijk mee in de mogelijkheden, of baal je van de onmogelijkheden. Persoonlijk ben ik niet zo’n held met gladheid. Ik merk dat een zekere angst mij gaat beheersen en dat is iets wat mij in het dagelijks leven soms ook gebeurt als ik het even niet meer weet. Ook nu werd ik letterlijk stopgezet en gedwongen om eens een andere invalshoek te pakken. Even stil staan dus om vervolgens weer vooruit te gaan. En eigenlijk zouden we dat vaker moeten doen.

Comfort Zone; veilig en vertrouwd
Dat brengt me bij de titel; als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Zo herkenbaar en ook zo waar. Vaak zien we dat mensen niet willen of niet kunnen veranderen. De wil of de noodzaak is er dan niet of de angst is te groot. Blijven vasthouden aan het oude geeft vaak vertrouwen en veiligheid. Maar is dat wel zo? Of is het meer de angst voor het onbekende wat ons tegenhoudt om te veranderen? Want die comfort zone waarin we zitten is wel heel vertrouwd, die associëren we vaak onbewust met veiligheid. Een schijnveiligheid, want wat bepaalt nu ons gevoel van veiligheid? Is dat vrijheid, controle of misschien structuur? Dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.

Verlangen naar iets anders
Heb je überhaupt behoefte aan verandering? Of kies je voor het vertrouwde. En als je behoefte hebt aan verandering, vraag je zelf dan eens af durf jij gemakkelijk nieuwe uitdagingen aan te gaan? Ga je eerst onderzoeken? Of moet jij eerst alles weten en kennen voordat je iets nieuws gaat doen. Met dat laatste zal er weinig veranderen in je leven.  Het liedje ‘blijf zitten waar je zit en verroer je niet’, is een hele toepasselijke waar een veel grotere boodschap in zit dan je in eerste instantie in de gaten hebt. Want daarna volgt de tekst ‘en stik niet’. Voor velen zorgt niks doen, maar wel verlangen naar iets anders, uiteindelijk voor een  verstikkend of verlammend gevoel. Je blijft zitten en doorgaan met wat je altijd deed. En dat kan je op een gegeven moment zo blokkeren dat je verlamt. Een (positieve) verandering lijkt dan verder weg dan ooit. Het verlangen naar iets anders wordt dan namelijk geblokkeerd door de angst voor het nieuwe. En dat betekent dat er nooit iets zal veranderen. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. 

De sleutel tot succes
Interessant daarbij is natuurlijk de vraag waarom je blijft zitten waar je zit. Waarom hou je (onbewust)vast aan patronen of overtuigingen die je belemmeren om te veranderen? Om je leven anders vorm te geven? Graag daag ik je uit om daar eens naar op zoek te gaan. Want daar ligt de sleutel tot succes. De weg tot verandering. En alleen jij hebt de code hiervan. En zo wordt code rood misschien  ineens wel code groen.

Ga jij in 2016 doen wat je altijd deed, of ga je mee op weg en ontdekken wat dit jaar allemaal (nog meer) voor jou in petto heeft?

Wacht niet tot het juiste moment, misschien is dit wel het juiste moment!

——————————————————————————————————-

Misschien heb je daar handvatten bij nodig, die geef ik je graag. Daarvoor heb ik diverse workshops ontwikkeld. Maar ook 1-op-1 gesprekken geven vaak nieuwe inzichten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *