2016 -in aantocht

Signalen om te ontdekken
Het einde van het jaar nadert alweer. Een periode waarin het voor de één een feestelijke tijd is en voor de ander een confronterende tijd. Hoe ervaar jij deze laatste weken van het jaar? Krijg jij juist extra energie of merk je dat je juist in deze periode futloos wordt? Ben je moe maar is er zoveel wat je nog moet of wilt doen? Je bent niet de enige!

We worden kluizenaars
In deze periode voelen we ons vaak wat minder energiek. Hebben we meer behoefte aan slaap en trekken we ons terug bij kaarsjes en houtvuur. We worden kluizenaars. En daar is helemaal niets mis mee. Het einde van het jaar nodigt ons uit om stil te staan, uit te rusten, te reflecteren en vervolgens weer voor te bereiden op het nieuwe jaar. Zo doet moeder natuur het ook en zo heeft moeder natuur het ook bedoeld. Daar ben ik van overtuigd. En toch is het soms lastig.

Stressvolle verplichtingen 

Christmas holiday stress. Stressed woman shopping for gifts holding christmas presents wearing red santa hat looking angry and distressed with funny expression on black chalkboard background.
Juist in deze periode rennen en vliegen we onszelf vaak voorbij. Er zijn zoveel mensen die iets van je verwachten. Of misschien ben jij wel degene die veel van jezelf verwacht. Hoe ga je aan al die wensen en verwachtingen van jezelf en anderen voldoen? Daarnaast is het vaak op je werk ook nog eens een stuk drukker. En voordat je het in de gaten hebt, worden de leuke gezellige evenementen in december ineens stressvolle verplichtingen. Een uitdaging dus zo aan het einde van het jaar. Hoe blijf jij in balans en zorg je ervoor dat je december op een fijne manier doorkomt, dus zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

Wat mij geholpen heeft
Voor mezelf heb ik een aantal jaren geleden ontdekt dat het mij helpt om juist in drukke tijden een aantal zaken voorrang te geven en om duidelijke afspraken met mezelf te maken. Wat mij helpt is onder andere het volgende:

  1. Tijd en aandacht voor jezelf: Plan bewust tijd voor jezelf in. Gewoon heel simpel een afspraak met jezelf in de agenda zetten en die ook nakomen. Want een afspraak met jezelf is ook een belangrijke afspraak. Verschuif jij deze afspraak makkelijk of plan je toch iets anders? Vraag jezelf dan eens af hoe trouw je aan jezelf bent.
  2. Durf nee te zeggen. Nee zeggen is mijn grootste uitdaging geweest. Nee zeggen is niet hetzelfde als bot of onaardig zijn. Nee zeggen is opkomen voor jezelf, is sterk zijn. Sterk, zonder te verharden. Nee zeggen is juist krachtig. Uiteraard is er wat te zeggen over de manier waarop je nee zegt. Ook positief nee zeggen kun je leren. Als je positief en vanuit je eigen kracht nee kunt zeggen, dan wordt het ja ook een volmondig ja en dat geeft energie!
  3. Zoek energiegevers. Waar wordt jij blij van? Houd je van sporten of lekker een stuk wandelen? Een boek lezen of een dagje sauna? Gun jezelf deze tijd, je hebt het juist in drukke tijden nodig om in balans te blijven.
  4. Mijd energieslurpers. Laat je energie niet weglopen door zaken of mensen die negativiteit meebrengen. Om jezelf te beschermen, is het soms beter om dit te mijden.
  5. Kies! Als je dan toch ergens niet onderuit kunt voor je gevoel. Leg je dan ook neer bij de keus die je hebt gemaakt. Want wel kiezen maar er niet voor gaan, dat is het meest slopende wat je kunt doen.

Maar het allerbelangrijkste is: luisteren naar je lichaam. Je lijf vertelt je namelijk veel beter dan je hoofd wat wel en niet goed voor je is. De uitdaging is om daar ook naar te luisteren. Je zult merken dat je met deze basisregels al meer ruimte voor jezelf creëert en automatisch ook meer vanuit je eigen kracht beslissingen neemt.

Even stil staan, juist in drukke tijden
Deze basisregels zijn niet alleen van belang in drukke tijden. Ze helpen mij, en wellicht jou ook, om steeds weer even stil te staan en mij de kracht en motivatie te geven om mijn doelen te halen. Niet alleen nu, maar ook bij de dagelijkse dingen en keuzes die ik moet maken. Juist als alles om je heen beslag van je lijkt te nemen, is het belangrijk om even stil te staan en deze basisregels toe te passen. Makkelijk gezegd denk je nu misschien. Zoiets lukt toch niet en klinkt te mooi om waar te zijn. Ik zeg je bij deze; dat kun jij ook!. Als je wilt en het jezelf gunt dan gaat je dat lukken.

Vertrouwen in jezelf
Deze basisregels zullen je helpen om alle kansen en uitdagingen in het nieuwe jaar waar te maken. Want ze liggen voor je klaar in 2016: heel veel mooie kansen en uitdagingen. De vraag is durf jij ze aan te gaan. En daar, juist daar blijven we vaak steken. Die 4 kleine letters: DURF. In dat woord zit zo veel meer dan alleen het letterlijke durven van iets. Want wat maakt dat jij iets wel of niet durft? Voor mij persoonlijk heeft dat veel te maken met vertrouwen; vertrouwen in anderen, vertrouwen in mijn omgeving, maar het allermeest vertrouwen in mezelf. Oprecht vertrouwen dat ik het kan. Dat vertrouwen wordt sterker naarmate je meer in je eigen kracht staat.

Je eigen kracht
Dat klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Want we worden door zoveel omgevingsfactoren beïnvloed bij het maken van onze keuzes, dat we onszelf wel eens uit het zicht verliezen. Je verzwakt dan als het ware je eigen kracht. In je eigen kracht staan, heeft veel te maken met zelfkennis en bewustwording.

Nieuwe workshops
Dat sterke oergevoel dat dan borrelt in je buik, waar je blij van wordt, waar je van gaat stralen, dat gun ik jou ook! Zodat 2016 ook helemaal jouw jaar gaat worden. Een jaar waarin je bewuste keuzes maakt en doet waar je blij van wordt. Dat je minder stress ervaart en veel geniet momenten hebt. Dat gun ik je. Daarom heb ik 5 nieuwe workshops ontwikkeld die allemaal gaan over zelfontwikkeling en bewustwording. Je zult ontdekken dat je bij alle workshops nieuwe inzichten krijgt en handvaten om zaken ook praktisch toe te passen. Dat maakt je sterker en zorgt voor inzichten die je bewuster maken van je keuzes, van wie je bent en van wie je wilt zijn.

Ga jij de uitdaging aan? Ik wens je veel lef en vertrouwen voor het nieuwe jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *